Bromované zpomalovače hoření v moderních materiálech - Tobišková, Jitka; Vojta, Šimon; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2013)
Bromované zpomalovače hoření jsou látky přidávané do materiálů za účelem zpomalení jeho hoření nebo předcházení jeho vznícení. Po zařazení polybromovaných difenyletherů pod Stockholmskou úmluvu o persistentních organických látkách bylo pro zachování stávající úrovně protipožární prevence nezbytné nahradit tyto látky novými typy zpomalovačů hoření. Přestože z hlediska chemické struktury tyto látky tvoří velmi různorodou skupinu, svými vlastnostmi často také splňují kriteria persistentních polutantů. V důsledku toho se čím dál častěji vyskytují v životním prostředí, do kterého se uvolňují z protipožárně ošetřených komerčních produktů. V této práci bylo za účelem zjištění obsahu NBFR analyzováno celkem čtyřicet vzorků moderních textilních a obalových materiálů. Cílem bylo vybrat co nejnovější materiály, u kterých bylo možné předpokládat výskyt nových typů BFR a kvantifikovat tak potenciální zdroje těchto látek v životním prostředí. Nejvyšší koncentrace NBFR byly nalezeny v textilních ma
Brominated flame retardants are chemicals added to commercial materials to improve their fire protection. After implementation of polybrominated diphenyl ethers under Stockholm convention on persistent organic pollutants, these compounds had to be replaced by new types of BFRs to conserve the fire protection level. Despite the diverse chemical structure, the properties of these compounds often fulfill the criteria of POPs. Due to this fact, NBFRs are more frequently found in the environment. Flame retarded materials are probable source of this contamination. There were forty samples of modern textile and packaging materials analyzed in this work. The aim of the study is to quantify potential sources of NBFRs in the environment. The highest concentrations were found in upholstery materials, while the most abundant compounds were DBDPE a DP. The concentrations of these compounds reached micrograms or tens of nanograms per gram of material respectively.
Vedoucí práce: Šimon Vojta
Vedoucí práce
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: bromované zpomalovače hoření; extrakce (chemie); halogenované difenylethery; hmotnostní spektrometrie; perzistentní organické polutanty; plynová chromatografie; brominated flame retardants; extraction (chemistry); gas chromatography; mass spectroscopy; persistent organic pollutants; Halogenated Diphenyl Ethers; bakalářské práce