Bromované zpomalovače hoření v moderních materiálech - Tobišková, Jitka (2013)
Bromované zpomalovače hoření jsou látky přidávané do materiálů za účelem zpomalení jeho hoření nebo předcházení jeho vznícení. Po zařazení polybromovaných difenyletherů pod Stockholmskou úmluvu o persistentních organických látkách bylo pro zachování stávající úrovně protipožární prevence nezbytné nahradit tyto látky novými typy zpomalovačů hoření. Přestože z hlediska chemické struktury tyto látky tvoří velmi různorodou skupinu, svými vlastnostmi často také splňují kriteria persistentních polutantů. V důsledku toho se čím dál častěji vyskytují v životním prostředí, do kterého se uvolňují z protipožárně ošetřených komerčních produktů. V této práci bylo za účelem zjištění obsahu NBFR analyzováno celkem čtyřicet vzorků moderních textilních a obalových materiálů. Cílem bylo vybrat co nejnovější materiály, u kterých bylo možné předpokládat výskyt nových typů BFR a kvantifikovat tak potenciální zdroje těchto látek v životním prostředí. Nejvyšší koncentrace NBFR byly nalezeny v textilních ma