Odpovědnost zaměstnance za škodu v pracovním právu, se zaměřením na odpovědnost zvláštní - Holemý, Libor; Masarykova univerzita. Katedra pracovního práva a sociálního zabezpečení (2013)
Rigorózní práce na téma „Odpovědnost za škodu v pracovním právu, se zaměřením na odpovědnost zvláštní“ si klade za cíl podat ucelený pohled na problematiku odpovědnosti zaměstnance za schodek na svěřených hodnotách a za ztrátu svěřených věcí. Úvod tvoří pojednání o odpovědnosti a předpokladech obecné odpovědnosti zaměstnance za škodu. Následuje rozbor úpravy odpovědnosti zaměstnance za škodu v Polsku. Samotnou podstatu práce představuje rozbor a výklad problematiky odpovědnosti zaměstnance za škodu, se zaměřením na odpovědnost zvláštní. Současná právní úprava je podrobena určité kritice a práce obsahuje také úvahy de lege ferenda. Ke komparaci je použita právní úprava v Polsku a částečně také ve Slovenské republice. Nároky z titulu odpovědnosti zaměstnance za škodu podléhají promlčení a je nutné je formálně uplatnit, na což práce také reflektuje. Rigorózní práce je obohacena poměrně rozsáhlou judikaturou.
The aim of the doctoral thesis titled “The Liability of an Employee for Damage in Labour Law, Emphasising the Special Liability” is to provide a comprehensive view of the issue of an employee’s liability for a deficit of entrusted values and for the loss of entrusted items. The introduction contains a treatise on the liability and presumptions of an employee’s general liability for damage. An analysis of the legislation concerning an employee’s liability for damage in Poland follows. The analysis and depiction of the issue of an employee’s liability for damage, emphasising the special liability, represents the actual substance of the thesis. The present legislation is subject to a certain criticism and this thesis contains also de lege ferenda considerations. The Polish legislation and partly also the legislation of the Slovak Republic are applied for the comparison. The claims due to an employee’s liability for damage are subject to the time bar and they need to be formally exercised, which is reflected in the thesis as well. The doctoral thesis is enriched by relatively extensive judicature.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2013
Anglické resumé
Keywords: odpovědnost za škodu; pracovní právo; labor laws and legislation; liability for damages; rigorózní práce; doctoral dissertations