Odpovědnost zaměstnance za škodu v pracovním právu, se zaměřením na odpovědnost zvláštní - Holemý, Libor (2013)
Rigorózní práce na téma „Odpovědnost za škodu v pracovním právu, se zaměřením na odpovědnost zvláštní“ si klade za cíl podat ucelený pohled na problematiku odpovědnosti zaměstnance za schodek na svěřených hodnotách a za ztrátu svěřených věcí. Úvod tvoří pojednání o odpovědnosti a předpokladech obecné odpovědnosti zaměstnance za škodu. Následuje rozbor úpravy odpovědnosti zaměstnance za škodu v Polsku. Samotnou podstatu práce představuje rozbor a výklad problematiky odpovědnosti zaměstnance za škodu, se zaměřením na odpovědnost zvláštní. Současná právní úprava je podrobena určité kritice a práce obsahuje také úvahy de lege ferenda. Ke komparaci je použita právní úprava v Polsku a částečně také ve Slovenské republice. Nároky z titulu odpovědnosti zaměstnance za škodu podléhají promlčení a je nutné je formálně uplatnit, na což práce také reflektuje. Rigorózní práce je obohacena poměrně rozsáhlou judikaturou.