Diskrétní rozdělení počtu nezávislých škod - Skála, Lubomír; Wimmer, Gejza, 1949-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2013)
V této bakalářské práci se venujeme diskrétním rozdělením, které modelují počet nezávislých škod. Popisuje se binomické rozdelění, Poissonovo rozdělení, negativní binomické rozdělení a smíšené rozdělení (základní je Poissonovo, mixující je gama; základní je Poissonovo, mixující je beta; základní je binomické, mixující je beta rozdelení). Odvodili se odhady parametru v daných rozděleních momentovou metodou a metodou modifikovaného minimálního chí kvadrátu a testy dobré shody.
In this thesis we study discrete distributions which model the number of independant claims. Characterized are the binomial distribution, the Poisson distribution, the negative binomial distribution and mixture distributions (basic is Poisson distribution with gama and beta distribution, respectively, as mixing distributions and also basic is binomial disribution with beta as mixing distribution). Derived are moment and modified minimum chi square estimations of parameters and goodness-of-fit tests.
Vedoucí práce: Gejza Wimmer
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: binomické rozložení; odhady parametrů; Poissonovo rozdělení; rozložení pravděpodobností; binomial distribution; parameter estimation; probability distributions; Poisson Distribution; bakalářské práce; bachelor's theses