Vliv mrazení na enzymatickou aktivitu - Klašková, Martina (2013)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem mrazení na aktivitu enzymů ve vodném roztoku. Jako modelový enzym byl použit enzym halogenalkandehalogenasa DbjA. Vliv zmrazení a rozmrazení na aktivitu enzymu DbjA byl studován bez přítomnosti kryoprotektivních látek. Enzym DbjA byl rychle mrazen v kapalném dusíku na 77 K a pomalu ve směsi suchého ledu a etanolu na 233 K a 253 K. Aktivita enzymu po zmrazení byla korelována se strukturními změnami enzymu. Enzym DbjA byl mrazen s draselno-fosfátovým a sodno-fosfátovým pufrem o koncentraci 0,1 mM a 50 mM. Lokální změny pH při zmrazení způsobené přítomností jednotlivých pufrů byly korelovány se změnami aktivit enzymu po jeho rozmrazení.