Fotometrická analýza galaxií - Vulgan, Jakub; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2013)
V této bakalářské práci se zabýváme fotometrií slupkových galaxií. V první části popisujeme historický úvod do skoumání galaxií jako takových, dále objev samotných slupek, jejich vzhled, výskyt a modely vysvětlující jejich vznik. V další části popisujeme matematické metody na odhalení těchto struktur, konkrétně použití mediánového filtru a odečtení galaktického profilu, získaného pomocí Kingových modelů. V poslední části předkládáme samotné zpracování a výsledky.
In this thesis, we study photometry of shell galaxies. In the first part, we describe the historic background to studying galaxies, furthermore the discovery of shells, their appearence, occurence and models explaining their origin and formation. In next part, we describe mathematical methods of revealing these structures, specifically the use of median filter and subtraction of galactic profile acquired from King's models. In the last part, we present the processing itself and the obtained results.
Vedoucí práce: Filip Hroch
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: fotometrie; galaxie; galaxies; photometry; bakalářské práce