Fotometrická analýza galaxií - Vulgan, Jakub (2013)
V této bakalářské práci se zabýváme fotometrií slupkových galaxií. V první části popisujeme historický úvod do skoumání galaxií jako takových, dále objev samotných slupek, jejich vzhled, výskyt a modely vysvětlující jejich vznik. V další části popisujeme matematické metody na odhalení těchto struktur, konkrétně použití mediánového filtru a odečtení galaktického profilu, získaného pomocí Kingových modelů. V poslední části předkládáme samotné zpracování a výsledky.