Kalibrace spektroskopu SGS - Velčovský, Jaroslav (2013)
Tato práce pojednává o kalibraci jednoduchého spektroskopu SGS od firmy SBIG (Santa Barbara Instrument Group). K přístroji je připojeno záznamové zařízení v podobě CCD kamery ST-8. Zařízení je konstruováno na práci ve viditelné části elektromagnetického záření. K přístroji je možno připojit dalekohled a jako celek jej využít k získávání spekter astronomických objektů. V práci je popsána kalibrace přístroje v laboratorních podmínkách i se skutečným dalekohledem. Hlavním cílem je důkladné otestování a proměření maximálních schopností přístroje. Práce dále obsahuje návod k užití přístroje a následné zpracování získaných spekter pro další pozorovatele.