Periody a pozorované světelné křivky magnetických chemicky pekuliárních hvězd - Jagelka, Miroslav; Mikulášek, Zdeněk, 1947-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2013)
Tato bakalářská práce je zaměřena na výzkum světelných křivek magnetických chemicky pekuliárních hvězd. První dvě kapitoly tvoří teorie, ve které je stručně shrnuta historie výzkumu, klasifikace a fyzikální charakteristiky této skupiny proměnných hvězd spolu se základním popisem fotometrických systémů, světelných křivek a regresní analýzy. Ve třetí a čtvrté kapitole je jádro práce, kde se nachází podrobnější analýza šesti vybraných hvězd spolu s postupem zpracování údajů.
This thesis is focused on the research of light curves of magnetic chemically peculiar stars. The first two chapters forms a~theory, where are briefly summarized the history of research, classification and physical characteristics of this group of variable stars, along with a~basic description of the photometric systems, light curves and regression analysis. In the third and fourth chapter is the main research with detailed analysis of six selected stars and data processing techniques.
Vedoucí práce: Zdeněk Mikulášek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: pekuliární hvězdy; proměnné hvězdy; světelné křivky; light curves; peculiar stars; variable stars; bakalářské práce