Rozklady matic a jejich aplikace - Igaz, Dávid; Čadek, Martin, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2013)
Cílem bakalářské práce je popsat různé rozklady matic a jejich aplikace. Zabýváme se normálními maticemi, Schůrovým rozkladem, singulárním rozkladem a polárním rozkladem. Ukážeme, jak pomocí singulárního rozkladu definovat pseudoinverzi a jak pseudoinverzi aplikovat v úlohách lineární regrese.
The aim of bachelor thesis is to describe various decompositions of matrices and their applications. We deal with normal matrices, Schur decomposition, singular value decomposition and polar decomposition. We will show how to define pseudo-inversion using singular value decomposition and also how to apply pseudo-inversion to problems related to linear regression.
Vedoucí práce: Martin Čadek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: lineární operátory; matice (matematika); singulární rozklad; linear operators; matrices; singular value decomposition; bakalářské práce; bachelor's theses