Pravděpodobnostní modely v teorii rizika - Veselá, Veronika (2013)
V této práci se zabýváme využitím teorie užitku v pojistné matematice a základními matematickými metodami, které se využívají v pojišťovnictví. V první části definujeme funkci užitku a ukazujeme její souvislostí s pojištěním. Součástí jsou také výpočty, které doplňují zmíněnou teorii. V druhé části charakterizujeme individuální model rizika v krátkém období a určujeme jeho rozdělení pravděpodobnosti. V poslední části aplikujeme uvedenou teorii na konkrétních příkladech.