Analogy bambusurilu - Sleziaková, Kristína; Šindelář, Vladimír, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2013)
Molekula glykolurilu je vďaka svojej geometrii, chemickej povahe a schopnosti neväzbovej interakcie vhodným stavebným blokom pre syntézu supramolekulárnych makrocyklov - cucurbiturilov a bambusurilov. V tejto práci je popísaná snaha o prípravu prvých bambusurilov nesúcich funkčné skupiny na aromatických jadrách. Prvá časť diplomovej práce je venovaná syntéze prekurzorov pre (pyridín-4-ylmetyl)bambusurily, ktoré by mohli v budúcnosti rozšíriť aplikáciu bambusurilov pre komplexáciu aniónov aj katiónov. Druhá časť je zameraná na prípravu (2-nitrobenzyl)bambusurilov, ktoré by mohli byť následne modifikované na ďalšie funkčné hostiteľské molekuly.
The molecule of glycoluril is suitable building-block for synthesis of supramolecular macrocycles - cucurbiturils and bambusurils. This is due to its geometry, chemical nature and ability to form non-covalent interactions. My master thesis describes attempts for the preparation of the first bambusurils bearing functional gruops on aromatic rings. The first part of master thesis deals with the synthesis of precursors for (pyridin-4-ylmethyl)bambusurils, which can potentially expand the aplication of bambusurils for complexing anions as well as cations. The aim of the second part is the synthesis of (2-nitrobenzyl)bambusurils, that can be further modified to another functional host molecules.
Vedoucí práce: Vladimír Šindelář
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: asociační konstanta; bambusuril; glykoluril; host a hostiteská molekula; supramolekulární chemie; association constant; bambusuril; host and guest; supramolecular chemistry; diplomové práce