Analogy bambusurilu - Sleziaková, Kristína (2013)
Molekula glykolurilu je vďaka svojej geometrii, chemickej povahe a schopnosti neväzbovej interakcie vhodným stavebným blokom pre syntézu supramolekulárnych makrocyklov - cucurbiturilov a bambusurilov. V tejto práci je popísaná snaha o prípravu prvých bambusurilov nesúcich funkčné skupiny na aromatických jadrách. Prvá časť diplomovej práce je venovaná syntéze prekurzorov pre (pyridín-4-ylmetyl)bambusurily, ktoré by mohli v budúcnosti rozšíriť aplikáciu bambusurilov pre komplexáciu aniónov aj katiónov. Druhá časť je zameraná na prípravu (2-nitrobenzyl)bambusurilov, ktoré by mohli byť následne modifikované na ďalšie funkčné hostiteľské molekuly.