Inhibitory a aktivátory proteinových kináz - Hylse, Ondřej; Paruch, Kamil, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2013)
Synteticky lethální kombinace inhibice proteinové kinázy CHK1 a aplikace cytostatik poškozujících DNA p53-deficitních rakovinných buněk se zdá být nadějnou terapeutickou strategií v moderní onkologii. Tato diplomová práce se zabývá syntézou dvou CHK1 inhibitorů na bázi pyrazolo[1,5-a]pyrimidinu s důrazem na popis přípravy nového trifluormethylovaného analogu inhibitoru SCH900776 využívající metod organofluorové chemie. Druhá část projektu je zaměřena na syntézu nových karbocyklických nukleosidových analogů jakožto potenciálních DNA-poškozujích látek, tj. CHK1 aktivátorů.
The synthetic lethal combination of inhibition of CHK1 protein kinase and application of DNA-damaging agents in p53-deficient cancer cells appears to be promising therapeutic strategy in modern oncology. This thesis describes the synthesis of two CHK1 inhibitors based on pyrazolo[1,5-a]pyrimidine scaffold. Mainly, the preparation of novel trifluoromethylated analog of SCH900776 inhibitor by means of organofluorine chemistry is reported. The second part of the project deals with the synthesis of new carbocyclic nucleoside analogs as potential DNA-damaging agents (i.e. CHK1 activators).
Vedoucí práce: Kamil Paruch
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: CHK1; karbocyklické nukleosidy; modifikované nukleosidy; nukleosidy; organofluorové sloučeniny; proteinové kinázy; syntetická lethalita; trifluormethylace; carbocyclic nucleosides; modified nucleosides; nucleosides; organofluorine compounds; protein kinases; synthetic lethality; diplomové práce