Inhibitory a aktivátory proteinových kináz - Hylse, Ondřej (2013)
Synteticky lethální kombinace inhibice proteinové kinázy CHK1 a aplikace cytostatik poškozujících DNA p53-deficitních rakovinných buněk se zdá být nadějnou terapeutickou strategií v moderní onkologii. Tato diplomová práce se zabývá syntézou dvou CHK1 inhibitorů na bázi pyrazolo[1,5-a]pyrimidinu s důrazem na popis přípravy nového trifluormethylovaného analogu inhibitoru SCH900776 využívající metod organofluorové chemie. Druhá část projektu je zaměřena na syntézu nových karbocyklických nukleosidových analogů jakožto potenciálních DNA-poškozujích látek, tj. CHK1 aktivátorů.