Studium vysokoenergetického záření bílých trpaslíků - Loukotová, Klára (2013)
V předložené práci studujeme vysokoenergetické spektrum intermediálního polaru V709 Cas. Intermediální polary jsou interagující dvojhvězdy, jejichž jedna složka je bílý trpaslík se silným magnetickým polem. Díky tomu v určité vzdálenosti od bílého trpaslíka začne akreující látka proudit na jeho povrch po magnetických siločarách. Vzniká tak tzv. sloupcová akrece, jejíž spektrum je složené převážně z tepelného brzdného záření a má maxium v tvrdém rentgenovském záření. Studiem tohoto spektra lze určit hmotnost bílého trpaslíka. Součástí práce je popis získávání a zpracovávání dat z družice INTEGRAL.