Modelling risks of pesticides in the aquatic environment - application of the species sensitivity distribution - Laković, Branka; Bláha, Luděk, 1972-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2013)
V posledních několika dekádách se postupně objevovala a zhoršovala kontaminace vodního prostředí, až se stala vážným environmentálním problémem. Lidská činnost ovlivňuje vodní ekosystémy mnoha způsoby, může to vést až k vymírání druhů a negativnímu ovlivnění struktury a funkce biologických společenstev. Významnou hrozbou pro vodní zdroje je uvolňování chemikálií do prostředí, mezi nejvýznamnější skupinu chemikálií ve vodním prostředí patří pesticidy. Pesticidy jsou široce používané v zemědělství, ale často se objevují v řekách a vodních tocích. Tam se dostávají transportem z polí, na která byly aplikované, nebo intenzivními a špatnými zemědělskými postupy. Aby bylo možné chránit sladkovodní ekosystémy, je potřeba mít k dispozici nástroje, které by nám pomohly detekovat a kvantifikovat efekty různých stresorů. V této práci jsou využity různé metody k hodnocení vlivu vybraných pesticidů na vodní toky v Německu. Koncept distribuce citlivosti druhů je zkombinován s údaji o přímých účincích
Contamination of aquatic ecosystems has emerged and became a serious environmental problem in the last few decades. Aquatic ecosystems are influenced in many ways by human activities which have caused species extinctions and negatively influenced structure and functional parameters of biological communities. A significant threat to water resources is releasing of chemicals, amongst one of the major are pesticides. Pesticides are widely used in agriculture, but they frequently occur in rivers and streams by transportation from the fields where they are applied, or due to intensive or bad agricultural practice. In order to protect freshwater ecosystems, tools to detect and quantify effects of various stressors are required. In the present thesis, different methods are used for evaluating the impacts of selected pesticides on stream ecosystems in Germany. The concept of species-sensitivity distributions is combined with existing mixture toxicity strategies in order to predict the risk for
Vedoucí práce: Luděk Bláha
Vedoucí práce
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: pesticidy; toxicita; validita; znečištění vod; pesticides; toxicity; validation; water pollution; diplomové práce