Modelling risks of pesticides in the aquatic environment - application of the species sensitivity distribution - Laković, Branka (2013)
V posledních několika dekádách se postupně objevovala a zhoršovala kontaminace vodního prostředí, až se stala vážným environmentálním problémem. Lidská činnost ovlivňuje vodní ekosystémy mnoha způsoby, může to vést až k vymírání druhů a negativnímu ovlivnění struktury a funkce biologických společenstev. Významnou hrozbou pro vodní zdroje je uvolňování chemikálií do prostředí, mezi nejvýznamnější skupinu chemikálií ve vodním prostředí patří pesticidy. Pesticidy jsou široce používané v zemědělství, ale často se objevují v řekách a vodních tocích. Tam se dostávají transportem z polí, na která byly aplikované, nebo intenzivními a špatnými zemědělskými postupy. Aby bylo možné chránit sladkovodní ekosystémy, je potřeba mít k dispozici nástroje, které by nám pomohly detekovat a kvantifikovat efekty různých stresorů. V této práci jsou využity různé metody k hodnocení vlivu vybraných pesticidů na vodní toky v Německu. Koncept distribuce citlivosti druhů je zkombinován s údaji o přímých účincích