Karcinom děložního čípku - Skoumalová, Lenka (2013)
Karcinom děložního čípku je velmi rozšířené onemocnění postihující ženy po celém světě. Nejvýznamnějším původcem této nemoci je lidský papilomavirus, který patří do rodiny malých neobalených DNA virů. Vznik onemocnění je ovlivněn také dalšími faktory, například genetickou výbavou hostitele, variabilitou v genomu viru anebo vnějšími vlivy, jako jsou kouření nebo sexuální život. Karcinom se vyvíjí dlouhodobě a bývá důsledkem progrese přednádorových změn na epitelu děložního čípku, tzv. cervikálních intraepiteliálních neoplázií. Tyto změny jsou snadno diagnostikovatelné při gynekologickém vyšetření, a proto je v dnešní době dbáno na prevenci jejich vzniku a v mnoha zemích světa existují již důsledné screeningové a očkovací programy. Pokud dojde k vývoji epiteliálních změn, je třeba zahájit včasnou léčbu. Léčba se provádí dle rozsahu onemocnění, v raných stádiích zpravidla co nejšetrnějšími chirurgickými metodami.