Originální využití reverzní osmózy při testování toxicity environmentálních vzorků - Krejčí, Kamila (2013)
Látky vykazující estrogenní potenciál mají schopnost působit na endokrinní systém exponovaných organismů. Tyto látky jsou nezbytné pro přirozený vývoj všech organismů. Problém je však dávka, která se do organismů dostává. Estrogenní látky, které se vyskytují v odpadních vodách, a které čistírny odpadních vod neodfiltrují, mohou působit na organismy negativně. V rámci této studie byla navržena a optimalizována metoda hodnocení estrogenity vodných vzorků pomocí in vitro testu, ve kterých se využívala buněčná linie HeLa 9903, obsahující reportérový gen pro luciferázu. Dále byla navržena a testována reverzní osmóza (RO), a to jako metoda prekoncentrace vodného vzorku před samotným in vitro testováním. RO pro tyto účely nebyla doposud prostudována. Touto metodou byly připravovány vodné vzorky, a to zakoncentrováním vodného roztoku 17-estradiolu, který byl sledován pro svůj estrogenní potenciál. Výtěžnost metody RO byla porovnávána s výtěžností metody extrakce tuhou fází (SPE). Během testů