Využití huminových látek a dřevěného uhlí pro dekontaminační účely - Brázdová, Markéta (2013)
Látky kontaminující půdu a vodonosnou vrstvu představují vážné riziko pro člověka a životní prostředí. Ke snížení koncentrace rizikových látek pod předepsanou mezní hodnotu slouží řada metodik a prostředků. Z hlediska ekonomického i technického provedení se jeví slibně in situ remediační technologie využívající k detoxikaci a degradaci kontaminantů huminových látek. Huminové látky jsou přírodní povrchově aktivní látky se schopností měnit chemickou a fyzikální speciaci kontaminantů. Odstraňování kontaminantů z půd a zvodní je významně ovlivněno interakcemi mezi půdní matricí, huminovými látkami, ekotoxikanty a živými organismy. Tyto interakce je možné studovat různými metodami. Koncept in situ remediačních technologií, diskutovaný detailněji v této práci, využívá povrchově aktivních vlastností vodných roztoků huminových látek ke zvýšení účinnosti vymývání kontaminantů ze zóny jejich zdroje. Vlivem působení huminových látek může docházet ke změnám v biodostupnosti a toxicitě kontaminantů