Endokrinně disruptivní potenciál metabolitů sinic a řas - Procházková, Tereza (2013)
Sekundární metabolity sinic a řas vykazují různou biologickou aktivitu. Mezi známé mechanismy působení patří např. inhibice proteinfosfatáz nebo inhibice syntézy proteinů. Nedávno však byla popsána i schopnost těchto látek interagovat s estrogenním receptorem. Tím by sinice a řasy mohly přispívat k endokrinně disruptivnímu potenciálu povrchových vod, zejména během jejich masivních rozvojů. V rámci této práce byla stanovována estrogenní aktivita extracelulárních metabolitů (exudátů) sinic a řas pomocí in vitro testu s buněčnou linií HeLa. V prvním experimentálním bloku byla hodnocena vnitrodruhová variabilita v produkci estrogenních látek u 2 druhů sinic a 1 druhu zelené řasy. Druhý experimentální blok byl zaměřen na hodnocení mezidruhové variability estrogenního potenciálu exudátů 11 kultur sinic a 4 kultur zelených řas. V jednotlivých vzorcích byla také stanovena koncentrace microcystinů. Estrogenní aktivita byla detekována ve všech vzorcích exudátů sinic i řas. Pozorovaná vnitrodru