Farmaka jako novodobé kontaminanty vodního prostředí a jejich účinky na necílové organismy - Michelová, Marie (2013)
Farmaka se vyskytují v prostředí díky svým vlastnostem nejvíce v povrchových a podzemních vodách, ale také v půdách a sedimentech. Hlavními zdroji jsou humánní a veterinární použití farmak, po kterém vstupují do životního prostředí s odpadní vodou, která může být s různou úspěšností čištěna, nebo hnojením polí pomocí odpadního kalu nebo hnoje. Díky tomu, že jsou farmaka navrhována tak, aby měla biologický efekt, mají po svém vstupu do prostředí stále velký potenciál k ovlivnění necílových organismů. Bylo už prokázáno, že farmaka způsobují efekty v životním prostředí. Cíle této práce byly sesbírat a studovat současnou literaturu věnující se problematice farmak v prostředí, a to zvláště jejich efektům a také jejich výskytu v prostředí. Dále vybrat farmaka, která budou testována v rámci práce a následně je otestovat na baterii akutních ekotoxikologických biotestů, která obsahuje testy s řasami a sinicemi, vodním korýšem a bakteriemi. S pomocí výsledků také zhodnotit riziko, které mohou fa