Metoda nejmenších čtverců a její použití - Štantejský, Jiří (2013)
Tématem této bakalářské práce je metoda nejmenších čtverců a její použití. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola popisuje základní matematické vlastnosti, které jsou užívány při definicích a výpočtech v dalších dvou kapitolách. Obsahuje např. definici skalárního součinu, váhové funkce, pseudoinverzní matice, Čebyševových a Gramových polynomů. Druhá kapitola se zaměřuje na samotnou metodu nejmenších čtverců. Krátce popisuje její historii, zaměřuje se na matematické odvození metody nejmenších čtverců pro diskrétní data i spojité funkce a definuje řešení soustav lineárních rovnic ve smyslu nejmenších čtverců. Třetí kapitola se zaměřuje na použití metody nejmenších čtverců. Prvním bodem je použití ve statistice pomocí lineárního regresního modelu. Další bod popisuje aproximaci diskrétních dat pomocí obecných a Gramových polynomů. Posledním bodem této kapitoly je popis aproximace spojitých funkci pomocí obecných a Čebyševových polynomů.