Vícečetná a ektopická gravidita - Krejčová, Lucie (2013)
V této diplomové práci se věnujeme problematice ektopické a vícečetné gravidity. Budeme se zabývat faktory ovlivňující výskyt vícečetného těhotenství, jako je například věk. Vyšší pravděpodobnost narození dvojčat mají Afroameričanky a ženy, u nichž se vyskytuje vícečetné těhotenství v rodinné anamnéze. V dnešní době je hodně diskutované téma asistované reprodukce, jejíž využití je stále častější, po těchto zákrocích pozorujeme nárůst vícečetných těhotenství. Tento druh těhotenství přináší spoustu komplikací jak pro plody, tak pro ženu. Plody v děloze mohou špatným vývojem srůst a vzniknou siamská dvojčata nebo parazitické dvojče. Špatným napojením pupeční šňůry se nevyvíjí plody stejně rychle a jeden se může živit na úkor druhého. Poslední kapitola se zabývá ektopickou graviditou, velmi častou a nebezpečnou gynekologickou příhodou břišní. Nejčastěji můžeme tento typ gravidity lokalizovat ve vejcovodu.