Asistovaná reprodukce: současné trendy v hodnocení embryí - Neumayerová, Lea (2013)
Tato práce se věnuje současným trendům v hodnocení embryí a jejich kultivací. Embrya můžeme hodnotit z mnoha hledisek. Hlavními metodami posouzení embryí jsou morfologie, monitoring kultivace, metabolomická a genetická analýza. Mezi nejstarší a také nejpoužívanější metodu patří posouzení morfologie embryí. Hodnocení kvality na základě morfologie se provádí v pevně stanovených bodech vývoje. Mezi nejběžnější typy morfologických hodnotících systémů patří Tesarikův, Scottův nebo Gardnerův. Morfologické zhodnocení využívá i time-laps monitoring. Tento typ monitoringu umožňuje šetrnější a bezpečnější zhodnocení embryí. Mezi nejnovější metody hodnoceni kvality a viability embryí patří metabolomická a genetická analýza. Metabolomická analýza patří mezi nejnovější metody a prozatím je ve fázi experimentálního vývoje.