Potenciál nových kmenů řas třídy Eustigmatophyceae v průmyslovém využití se zaměřením na zdravou výživu - Koudelková, Ivana (2013)
Stanou se řasy nedílnou součástí biotechnologických postupů 21. století ? Odpověď hledám u malé skupiny „hnědých“ řas ze třídy Eustigmatophyceae, která v posledních letech odhaluje velký potenciál, především díky produkci lipidů (z potravinářského hlediska nenasycených mastných kyselin) a dosud nepopsaných látkek. Vedle rutinně používaných rodů tř. Eustigmatophyceae (např. Nannochloropsis) je velká pozornost soustředěna na hledání nových produkčně zajímavých kmenů a to za pomoci genetického inženýrství („americký směr“) nebo zcela nových izolátů („evropská cesta“). V ČR je věnována velká pozornost novému kmeni Trachydiscus minutus Lukavský & Přibyl 2005/1. V předkládané práci je provedena kultivace a screening nových izolátů rodů Eustigmatos/Vischeria z různých geografických oblastí na obsah EPA a jejich srovnání s dostupnými sbírkovými kmeny, prezentuji zde recentní informace o třídě Eustigmatophyceae a úvod ke zdravé výživě.