Interakce rozpuštěné organické hmoty s dioxinově aktivními polutanty - Ospalík, Josef; Bittner, Michal; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2013)
Tato práce sleduje vliv rozpuštěné organické hmoty na rozpustnost dioxinově aktivních polutantů a na sorpci těchto polutantů na stěny laboratorního skla. Pro tento účel byly použity metody chemické analýzy a in vitro testování na buněčné linii H4IIE-luc, obsahující reportérový gen pro luciferázu. Bylo zjištěno že polutanty se na stěny laboratorního skla mohou sorbovat a že rozpuštěná organická hmota může hrát významnou roli při ovlivnění těchto interakcí.
This thesis studies the influence of dissolved organic matter on sollubility of dioxin-like pollutants and its influence on pollutant - glass interactions. Chemical analysis and in vitro H4IIE-luc cell line testing containing imported lucipherase reporter gene were used for this purpose. It was found out that pollutants can interact with laboratory glass and that dissolved organic matter can significantly alter these interactions.
Vedoucí práce: Michal Bittner
Vedoucí práce
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: huminové látky; perzistentní organické polutanty; polychlorované dibenzo-p-dioxiny; humic substances; persistent organic pollutants; polychlorinated dibenzo-p-dioxins; diplomové práce