Orbits of open clusters - Jílková, Lucie; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2013)
Práce se zabývá studiem Galaktických drah otevřených hvězdokup. Výhody pozorování hvězdokup jsou dobře známé a přinesly mnoho zásadních výsledků vedoucích k pochopení astrofyzikálních procesů na různých škálách -- od základů hvězdného vývoje až po chemodynamický vývoj Galaktického disku (a disků obecně). Kinematika a dráhy hvězdokup v kontextu dalších charakteristik těchto systémů jsou důležitou částí poznání, které hvězdokupy nesou. V první části prezentované práce jsme se zaměřili na studium dráhy otevřené hvězdokupy NGC6791. Jde o jedinečný systém, který s věkem okolo 8 Gyr patří mezi nejstarší a zároveň, s metalicitou [Fe/H]~ +0.4, nejvíce na kovy bohaté známé otevřené hvězdokupy. Současná poloha NGC6791 v Mléčné dráze s Galaktocentrickým poloměrem 8 kpc protiřečí klasickému obrazu radiálního gradientu metalicity otevřených hvězdokup. Tento gradient předpovídá výrazně nižší obsah kovů pro systém nacházející se v takové vzdálenosti od Galaktického centra.
This thesis is focused on study of Galactic orbits of open clusters. Well known observational advantages in the characterization of star clusters have yielded many important results helping us to understand physical processes on various scales -- from the stellar evolution, up to the constraints on the chemodynamical evolution of the Milky Way disk and galactic disks in general. Clusters kinematics, orbital history, and their connection with other clusters characteristics are an important part of the information these stellar systems hold. In the first part of the thesis, we concentrated on the open cluster NGC6791.
Vedoucí práce: Filip Hroch
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: galaktické dráhy; hvězdokupy; Mléčná dráha (Galaxie); otevřené hvězdokupy; galactic orbits; Milky Way; open clusters; disertace; dissertations