Orbits of open clusters - Jílková, Lucie (2013)
Práce se zabývá studiem Galaktických drah otevřených hvězdokup. Výhody pozorování hvězdokup jsou dobře známé a přinesly mnoho zásadních výsledků vedoucích k pochopení astrofyzikálních procesů na různých škálách -- od základů hvězdného vývoje až po chemodynamický vývoj Galaktického disku (a disků obecně). Kinematika a dráhy hvězdokup v kontextu dalších charakteristik těchto systémů jsou důležitou částí poznání, které hvězdokupy nesou. V první části prezentované práce jsme se zaměřili na studium dráhy otevřené hvězdokupy NGC6791. Jde o jedinečný systém, který s věkem okolo 8 Gyr patří mezi nejstarší a zároveň, s metalicitou [Fe/H]~ +0.4, nejvíce na kovy bohaté známé otevřené hvězdokupy. Současná poloha NGC6791 v Mléčné dráze s Galaktocentrickým poloměrem 8 kpc protiřečí klasickému obrazu radiálního gradientu metalicity otevřených hvězdokup. Tento gradient předpovídá výrazně nižší obsah kovů pro systém nacházející se v takové vzdálenosti od Galaktického centra.