Srovnání výsledků prenatální diagnostiky s fetální autopsií - Ježová, Marta (2013)
Cílem této disertační práce bylo vytvoření přehledu výsledků patomorfologického vyšetření plodů z indukovaných abortů pro VVV ve II. trimestru gravidity a srovnání autoptických nálezů se závěry prenatálních diagnostických metod. V období od 1/2007 do 4/2012 bylo k vyšetření na Ústavu patologie FN Brno odesláno 545 plodů s vrozenou vadou a tyto byly až na jedinou výjimku následně pitvány (propitvanost dosáhla 99,8 %). V 35 % bylo indikováno přerušení těhotenství kvůli chromozomální aberaci. Během sledovaného období jsme pozorovali kontinuální snižování gestačního stáří vyšetřených plodů. Srovnání výsledků prenatální diagnostiky a autopsie jsme provedli na užším souboru 341 euploidních plodů se strukturální malformací. Nejčastější hlavní diagnózou byly VVV srdce a velkých cév, dále VVV centrálního nervového systému, skeletu a vylučovacího ústrojí. 47 % fétů mělo vady mnohočetné. Ve 207 případech (61 %) pitva potvrdila prenatální nález plně nebo s nevýznamnými odchylkami. Ve 100 případec