Host-parasite interactions in 0+ juvenile fishes: effect of host, parasite and environmental characteristics - Francová, Kateřina, 1983-; Ondračková, Markéta; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2013)
Tématem předložené dizertační práce jsou parazitohostitelské vztahy u 0+ (tohoročních) ryb. Dizertační práce se skládá ze tří studií zaměřených na následující témata: A) lokální adaptace parazita na hostitelskou populaci, B) vliv parazitární infekce na kondici a přežívání hostitele a C) vliv vnějšího prostředí na parazitofaunu hostitele. Jako modelový hostitelský organismus byla použita tohoroční hořavka duhová (Rhodeus amarus) (studie A a B) a tohoroční okoun říční (Perca fluviatilis) (studie C). Ve studii A byla v rámci terénního experimentu sledována vnímavost hostitele k parazitární infekci, a to u sympatrické a alopatrické kombinace hostitele (hořavky duhové) a parazita. Vyšší abundance parazitů byla zaznamenána u alopatrické populace hořavky, což naznačuje, že paraziti jsou nedostatečně přizpůsobeni své lokální (sympatrické) hostitelské populaci. Významnou roli v míře vnímavosti hostitele sehrál životní cyklus parazitů.
Host-parasite interactions in 0+ juvenile fishes is the subject of the present Ph.D. thesis. This thesis is composed of three studies, each dealing with a specific topic: A) parasite local adaptation to the host, B) the effect of parasites on host condition and survival, C) the effect of environment on parasite infection in the host. 0+ juvenile European bitterling (Rhodeus amarus) were used as model host organisms in studies A and B; 0+ juvenile European perch (Perca fluviatilis) were used in study C. In study A, susceptibility to parasite infection was examined in sympatric and allopatric populations of 0+ European bitterling in a field experiment. Significantly higher parasite abundance was recorded in the allopatric bitterling population, suggesting a maladaptation of parasites to their sympatric host. Type of parasite life cycle played an important role in host-parasite interactions (the abundance of allogenic parasite species between fish populations was comparable.
Vedoucí práce: Markéta Ondračková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: hořavka hořká; mladé ryby; parazit a hostitel; parasite and host; Rhodeus amarus; young fish; disertace; dissertations