Host-parasite interactions in 0+ juvenile fishes: effect of host, parasite and environmental characteristics - Francová, Kateřina, 1983- (2013)
Tématem předložené dizertační práce jsou parazitohostitelské vztahy u 0+ (tohoročních) ryb. Dizertační práce se skládá ze tří studií zaměřených na následující témata: A) lokální adaptace parazita na hostitelskou populaci, B) vliv parazitární infekce na kondici a přežívání hostitele a C) vliv vnějšího prostředí na parazitofaunu hostitele. Jako modelový hostitelský organismus byla použita tohoroční hořavka duhová (Rhodeus amarus) (studie A a B) a tohoroční okoun říční (Perca fluviatilis) (studie C). Ve studii A byla v rámci terénního experimentu sledována vnímavost hostitele k parazitární infekci, a to u sympatrické a alopatrické kombinace hostitele (hořavky duhové) a parazita. Vyšší abundance parazitů byla zaznamenána u alopatrické populace hořavky, což naznačuje, že paraziti jsou nedostatečně přizpůsobeni své lokální (sympatrické) hostitelské populaci. Významnou roli v míře vnímavosti hostitele sehrál životní cyklus parazitů.