Koevoluce a kodiverzifikace hostitelsko-parazitického systému Cichlidae-Monogenea - Mendlová, Monika, 1982- (2013)
Ústředním tématem předložené disertační práce je studium evolučních mechanismů ovlivňujících biodiverzitu monogeneí parazitujících u ryb čeledi Cichlidae. Vybraným modelem pro toto studium je hostitelsko-parazitický systém Cichlidae z oblasti západní Afriky a jejich monogenea řádu Dactylogyridea. Hlavním cílem disertační práce je (1) studium biodiverzity parazitů řádu Dactylogyridea třídy Monogenea u hostitelských druhů ryb čeledi Cichlidae v Západní Africe, (2) fylogenetická rekonstrukce parazitů a hostitelů na základě molekulárních dat, (3) studium evolučních mechanismů ovlivňujících diverzifikaci a speciaci parazitů rodu Cichlidogyrus a Scutogyrus na základě kofylogenetických analýz a (4) studium determinantů a procesů souvisejících s hostitelskou specifitou těchto parazitů. Africké ryby čeledi Cichlidae jsou pro svou vysokou morfologickou rozmanitost, která je výsledkem jejich adaptivní radiace a rychlé diverzifikace, předmětem zájmu mnoha studií.