Subsistenční strategie mladopaleolitických lovců-sběračů. - Rašková Zelinková, Michaela, 1982- (2013)
Práce je koncipována jako multidisciplinární studie v oboru zooarcheologie. Vzhledem k šíři záběru je práce rozdělena na dvě části, jejichž společným jmenovatelem jsou subsistenční strategie mladopaleolitických lovců-sběračů. V obou částech dominuje nomenklaturní složka, která je doplněna případovými studiemi, demonstrujícími možnosti aplikace na archeologický materiál a informační potenciál komplexních zooarcheologických studií. První část je zaměřena na studium industrie z tvrdých živočišných materiálů, a to hned z několika úhlů pohledu. V nomenklaturní části jsou shrnuty dosavadní poznatky na poli typologie, technologicko-ekonomické analýzy a traseologie, a to jak v kontextu funkční analýzy, tak i analýzy výrobních stop a využití traseologie v tafonomii. Případové studie byly záměrně koncipovány tak, aby pokryly jednotlivé oblasti studia industrie z tvrdých živočišných materiálů. Studovaný materiál pochází z období mladého paleolitu, přesněji řečeno pavlovienu a magdalénienu.