Molekulární aspekty hormonálního působení cytokininů - Novák, Jan (2013)
Cytokininy jsou známy jako pozitivní regulátory vývoje prýtu rostlin. Navzdory tomu bylo v minulosti ukázáno, že exprese bakteriálního genu ipt, který kóduje enzym syntetizující cytokininy, vede k vadnutí rostlin a tvorbě lézí. Některé patogeny jsou známy svou schopností ovlivňovat hladiny cytokininů během napadení rostlin. Reakcí na útok patogena může být spuštění hypersenzitivní reakce, která vede k rychlému odumírání buněk v místech infekce. Tento proces limituje příjem živin patogenem a zároveň brání jeho dalšímu šíření. V této práci jsme se zabývali studiem procesů následujících po aktivaci exprese bakteriálního ipt až po tvorbu lézí s cílem ukázat cytokininy jako signál či mediátor interakcí mezi rostlinou a patogenem. Pro tyto účely byly užity transgenní rostliny s binárním systémem pOp-ipt/LhGR, který umožňuje na základě aplikace induktoru aktivovat expresi bakteriálního genu ipt a zvýšit tak endogenně hladinu cytokininů v rostlinách tabáku.