Příprava prekursorů s benzo[b]furanovým skeletem a jejich 1,3-dipolární cykloadice vedoucí k novým kondenzovaným heterocyklům - Porubský, Martin (2013)
Benzo[b]furánový skelet je súčasťou rôznych prírodných či pripravených látok prejavujúcich zaujímavé biologické vlastnosti. V tejto práci je pozornosť smerovaná na optimalizáciu syntetickej cesty vedúcej k prekurzorom dipolárnych cykloadícii s týmto skeletom a ich následnej 1,3-dipolárnej intramolekuárnej cykloadícii za vzniku nových kondenzovaných heterocyklických látok. Týmto spôsobom bolo pripravených päť rôznych nových polykondenzovaných produktov. Izolované produkty boli plne charakterizované a na základe rentgenovej kryštálovej analýzy a NMR bola určená ich štruktúra a stereochemické usporiadanie.