Vývoj syntetické strategie pro přípravu spirocycklických alkaloidů - Šimek, Jan (2013)
Furanon-laktamový spirocyklus je strukturním jádrem pro malou skupinu sekundárních metabolitů nazývaných pseurotiny, které se vyznačují různorodou biologickou aktivitou. V této bakalářské práci je popsána laboratorní příprava modelového spirocyklického jádra. Hlavními kroky syntézy jsou intramolekulární cyklizace na furanon, dihydroxylace alkenu vedoucí ke spirocyklickému γ-laktonu a dvou krokové převedení γ-laktonu na finální γ-laktamový spirocyklus. Syntetizované látky byli charakterizované 1H a 13C NMR spektroskopií a některé z nich také IČ spektroskopií a hmotnostní spektrometrií.