Homo neanderthalensis: Přírodní a kulturní adaptace - Káčerková, Michaela, 1991- (2013)
Tato práce se zabývá postkraniálním skeletem druhu Homo neanderthalensis z hlediska jeho odlišností od skeletu moderních lidí (Homo sapiens) a také z hlediska možných adaptací jeho jednotlivých částí. Zmiňuje se o četnosti a lokalizaci traumat kosterní soustavy neandertálců, o různých teoriích jejich vyhynutí a uvádí stručný přehled významných nalezišť i s jejich datováním. Cílem této práce je zhodnotit možnost vlivu skeletu na vymření neandertálců s důrazem na rozdílnost skeletu neandertálců a moderních lidí a na jeho adaptace.