Velikost genomu, genomický GC obsah a jejich vztah k fenotypovým znakům mechorostů - Burešová, Michaela; Šmarda, Petr; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2013)
V práci byl studován vztah genomických a fenotypových znaků u mechorostů. Z genomických parametrů byla zkoumána velikost genomu a obsah GC bází, z fenotypových znaků pak plocha epidermální buňky, velikost spor, šířka a délka lístků, délka lodyžky, délka štětu a délka tobolky; kromě toho byl sledován i počet chromosomů. Vztah velikosti genomu k fenotypovým znakům byl dosud studován především u semenných rostlin, kde byla zjištěna pozitivní korelace jen se znaky na buněčné úrovni. Na vyšší fenotypové škále se ji ale prokázat nepodařilo, což může souviset s vyšší strukturní komplexitou semenných rostlin. U strukturně jednodušších mechorostů bychom však takovou korelaci mohli nalézt i na vyšší fenotypové škále. Údaje o velikosti genomu pro 107 druhů mechorostů byly získány z nepubliko-vaných výsledků měření v Laboratoři průtokové cytometrie MU, dalších 181 údajů bylo doplněno z Plant DNA C-values Database.
This thesis studied the relationship between genomic and phenotypic traits in bryophytes. Genomic traits included genome size and genomic GC content; phenotypic traits included epidermal cell area, spore size, leaf width and length, stem length, seta length and capsule length; in addition chromosome number was also taken into the account. The relationship of genomic and phenotypic traits has been mostly studied in seed plants where positive correlation has been documented only at the cellular level. At higher phenotypic scales, it was not detected, which could be linked with higher structural complexity of seed plants. Since anatomical and morphological structure is less complex in bryophytes, such a correlation could be found here even at higher phenotypic scales. Genome sizes for 107 species were obtained from the unpublished data of the Lab of Flow Cytometry, MU. The data for the other 181 species were excerpted from the Plant DNA C-values Database.
Vedoucí práce: Petr Šmarda
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: fenotyp; fylogeneze rostlin; genomika; mechorosty; Bryophytes; genomics; phenotype; plant phylogeny; diplomové práce; master's theses