Aplikace Antropometrie pro výrobu sedacího nábytku - Procházková, Marcela (2013)
Magisterská diplomová práce zachycuje problematiku aplikace antropometrie pro výrobu sedacího nábytku. Výchozí data pro práci jsou z antropometrického výzkumu, kterého se zúčastnilo 100 probandů. Výzkum probíhal v letech 2011 - 2013. V práci jsou získaná data srovnávána s daty z posledního celostátního antropologického měření v České republice z roku 1985 a s daty, určené pro dimenzování nábytku. Práce se zabývá proporčními změnami mezi mužskou a ženskou populací. Poslední stěžejní část práce je revize současné platné normy pro výrobu sedacího nábytku z roku 1982. Práce navrhuje optimální rozměry a hodnoty pro dimenzování sedacího nábytku pro současnou českou populaci.