Hodnocení výživového stavu dětí předškolního a mladšího školního věku - Slobodníková, Ivona (2013)
V tejto diplomovej práci boli popisované výživové zvyklostí detí v rôznych obdobiach života. Hlavné rozoberané problémy sa týkali vzniku nadváhy či obezity u detí a dôsledkov, ktoré nadmerná hmotnosť spôsobuje. V praktickej časti bol pomocou antropometrických metód zistený výživový stav u 158 detí vo veku od troch do takmer dvanástich rokov. Hodnoty telesnej výšky, telesnej hmotnosti, hrúbky kožných rias a vybraných indexov vypočítaných z týchto hodnôt boli porovnané s referenčnými hodnotami získanými v rámci nedávnych rozsiahlych antropologických výskumov zameraných na detskú populáciu. Ďalej boli sledované rozdiely medzi deťmi, ktoré mali v dotazníku vyplňovanom rodičmi rozdielne odpovede na otázky týkajúce sa výživových zvykov. Porovnávaná bola taktiež skupina detí, ktorých rodičia mali optimálnu hmotnosť, so skupinou tých, ktorých rodičia mali nadváhu alebo obezitu.