Sexuální dimorfismus ve velikosti korunek zubů dočasného a trvalého chrupu - Rusnáková, Petra (2013)
Cílem této práce bylo zjistit, zda existují rozdíly v pohlavním dimorfismu rozměrů korunek dočasného a trvalého chrupu. Pro účely bakalářské práce byly využity sádrové modely chrupu z Brněnské sbírky sádrových ortodontických modelů chrupu. Ze sbírky bylo vybráno 111 nedospělých jedinců (62 žen a 49 mužů) s modely jak dočasného, tak i trvalého chrupu. Na modelech byly pomocí digitálního posuvného měřidla měřeny mesiodistální, bukolinguální a oklusogingivální rozměry korunek řezáků, špičáků a stoliček. Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických statistických testů. Bukolinguální rozměry řezáků, špičáků i stoliček vykazovaly větší sexuální dimorfismus než mesiodistální rozměry u obou pohlaví v obou věkových kategoriích. Největší mezipohlavní rozdíly byly nalezeny v trvalém chrupu u špičáků v bukolinguálním rozměru.