Člověk a zvíře v pohřebním ritu 9.-10. stol. na Slovensku - Šándorová, Veronika (2013)
Táto práca informuje o význame zvierat v živote obyvateľov žijúcich na území Slovenska v 9. a 10. stor. Vzťah človeka a zvieraťa môžeme rekonštruovať prostredníctvom archeologických nálezov zvieracích ostatkov z pohrebísk a sídlisk. Práca obsahuje súpis 29 pohrebiskových lokalít a 15 sídliskových lokalít, na ktorých boli zaznamenané zvieracie kosti. Do hrobov ľudí sa na pohrebiskách najčastejšie vkladali časti alebo celé skelety koní, čo dokazuje ich špeciálny význam v spoločnosti nielen počas života, ale aj po smrti. Zo sídliskových nálezov čerpáme informácie o zložení mäsitej potravy, z ktorých je možné vyvodiť najčastejšie druhy zvierat vyskytujúce sa v blízkosti človeka.