Makrocykly odvozené od hemicucurbiturilů - Fiala, Tomáš; Šindelář, Vladimír, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2013)
V této bakalářské práci je popsána úplná syntéza dvou nových derivátů hemicucurbit[6]urilu - heminorbornacucurbit[6]urilu a jeho hydrogenovaného analogu. Zatímco první z makrocyklů byl detekován pouze pomocí hmotnostní spektrometrie, druhý byl izolován v čisté formě a plně charakterizován. U získané makrocyklické sloučeniny byla testována schopnost tvorby supramolekulárních komplexů s anionty v organických rozpouštědlech. Výsledky experimentů byly srovnány s vlastnostmi hemicucurbit[6]urilu.
A complete synthesis of two new hemicucurbit[6]uril derivatives - heminorbornacucurbit[6]uril and its hydrogenated analogue - is described in the present Bachelor thesis. While the former macrocycle was detected only by mass spectrometry, the latter was isolated in a pure form and fully characterized. The ability of the obtained macrocycle to form supramolecular complexes with anions in organic solvents was tested. The results of the experiments were compared with the properties of hemicucurbit[6]uril.
Vedoucí práce: Vladimír Šindelář
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: hemicucurbituril; chemie hostitele a hosta; makrocyklické sloučeniny; supramolekulární chemie; host-guest chemistry; supramolecular chemistry; Macrocyclic Compounds; bakalářské práce