Makrocykly odvozené od hemicucurbiturilů - Fiala, Tomáš (2013)
V této bakalářské práci je popsána úplná syntéza dvou nových derivátů hemicucurbit[6]urilu - heminorbornacucurbit[6]urilu a jeho hydrogenovaného analogu. Zatímco první z makrocyklů byl detekován pouze pomocí hmotnostní spektrometrie, druhý byl izolován v čisté formě a plně charakterizován. U získané makrocyklické sloučeniny byla testována schopnost tvorby supramolekulárních komplexů s anionty v organických rozpouštědlech. Výsledky experimentů byly srovnány s vlastnostmi hemicucurbit[6]urilu.