Supramolekulární komplexy cucurbit[7]urilu citlivé na změnu pH - Mikulů, Lukáš (2013)
Cucurbit[n]urily jsou makrocyklické ligandy, které tvoří velmi stabilní komplexy s různými organickými kationty. Tato bakalářská práce popisuje efekty, které mohou vést k destabilizaci těchto komplexů. V experimentální části byly zkoumány interakce CB[7] s vybranými karboxyderiváty adamantanu a ferrocenu v závislosti na pH roztoku. Dále byly připraveny deriváty ferrocenu obsahující aminoskupinu.