Syntéza nových inhibitorů cyklin-dependentních kináz - Musilová, Lenka (2013)
U většiny metod léčby nádorových onemocnění se pacient nevyhne nežádoucím vedlejším účinkům a v mnoha případech se tato nemoc ani nepodaří zcela vyléčit. Existuje totiž mnoho typů nádorových onemocnění, která mají různou a dosud ne zcela poznanou molekulární podstatu. Věda se tedy v poslední době zaměřuje na vývoj léčiv s vyšší účinností a selektivitou. Klíčovým procesem nádorových onemocnění je nekontrolované množení a růst buněk. Zaměření se na kontrolní mechanismy buněčného cyklu je tedy slibnou cestou, jak lze množení a růst buněk ovlivnit. Inhibicí určitých cyklin-dependentních kináz, které řídí různé fáze buněčného cyklu, lze dosáhnout blokace určitých signalizačních procesů a tím i zastavení buněčného dělení nádorové buňky. Cílem této bakalářské práce byla syntéza a biologické testování několika nových sloučenin na bázi pyrazolo[1,5-a]pyrimidinů s potenciálně vysokou aktivitou vůči CDK2.