Logistická regrese - Zlámal, Filip; Pospíšil, Zdeněk, 1960-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2013)
Cílem této práce je vytvořit souhrn základních metodik užívaných k vytvoření a popisu logistického regresního modelu s interpretací jeho výstupu společně s praktickou ukázkou postupu při vytváření takového modelu ve statistickém programovém prostředí R. Tato práce je členěna do šesti kapitol. Úvod je věnován vysvětlení pojmu logistické regrese společně s několika příklady praktického užití a motivací pro její studium. V první kapitole je matematicky odvozen vztah pro logistický regresní model. Ve druhé kapitole je popsána metoda maximální věrohodnosti, pomocí které se odhadují regresní koeficienty modelu. Třetí kapitola se věnuje Newtonově-Raphsonově metodě, která slouží k~praktickému výpočtu těchto odhadů. Čtvrtá kapitola popisuje testování hypotéz o~koeficientech logistického regresního modelu a testování podmodelu. V páté kapitole je uvedeno několik způsobů, jakými lze posoudit kvalitu proložení dat modelem.
The aim of this work is to summarize basic methods used for description and interpretation of the logistic regression model with an example of application of the methods for designing such a model using statistical software R. This work is organized into seven chapters. In chapter one, the term of logistic regression is explained with several examples of its application. In chapter two, the logistic regression model is characterized from a mathematical point of view. In chapter three, the maximum likelihood estimation method is described, which is used for logistic regression coefficient estimation. The fourth chapter is devoted to Newton-Raphson method, which is used for calculation of the estimations. The fifth chapter describes hypothesis testing of logistic regression coefficients and testing of the submodel. In chapter six, several ways to evaluate the quality of a model are presented.
Vedoucí práce: Zdeněk Pospíšil
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: regresní analýza; regresní modely; regression analysis; regression models; bakalářské práce; bachelor's theses